Polaznici Škole društvene pravednosti Friedrich Ebert učili o održivosti na primjeru Koprivnice

Polaznici Škole društvene pravednosti Friedrich Ebert učili o održivosti na primjeru Koprivnice

Škola društvene pravednosti Friedrich Ebert posjetila je danas Koprivnicu u sklopu seminara ‘Ekonomija, rad i održivost’. Cjelodnevni studijski posjet započeo je gostovanjem u Gradskoj upravi Koprivnica gdje su gradonačelnik Mišel Jakšić i predsjednica uprave Komunalca Nataša Tetec polaznicima održali predavanje i razgovor na temu ‘Koprivnica – predvodnica održivosti na lokalnoj razini’, a gdje su polaznici dobili odgovore na pitanja o tome što se sve u Koprivnici radi po pitanju razvoja održivosti, koji projekti se provode već godinama, a koji su u pripremi kako bi se kvaliteta i standard života dodatno povećao.

Nakon susreta s gradonačelnikom održan je ručak u Smuteku na gradskoj tržnici gdje je okupljenima predstavljen koncept koji stoji iza Smuteka, a to je zdrava, lokalno uzgojena i svježa hrana od koje se pripremaju sva jela u Smuteku.

Kao primjer dobre prakse, kojih u Koprivnici ima nekoliko, izdvojena je Kompostana Herešin koju su polaznici Škole društvene pravednosti Friedrich Ebert posjetili i gdje im je Stjepan Vargović, voditelj Kompostane, objasnio suvremeni proces kompostiranja biorazgradivog otpada iz kućanstava Koprivnice i okolnih općina, a koji najmodernijom tehnologijom proizvodi kompost prve klase DomKo koji je u Koprivnici standard već dugi niz godina. Osim organiziranog kompostiranja koji se provodi od 2011. godine, među građanima je razvijena kultura odvojenog prikupljanja otpada, između ostalog i biorazgradivog otpada iz domaćinstva i vrtova, te je rezultat visokokvalitetan proizvod koji na ovaj način ne završava na odlagalištima nego postaje organski poboljšivač tla. Nakon studijskog posjeta Koprivnici, polaznici škole uputili su se i u Križevce.