Na Gradskoj tržnici obilježen Svjetski dan hrane s OŠ Antun Nemčić Gostovinski

Na Gradskoj tržnici obilježen Svjetski dan hrane s OŠ Antun Nemčić Gostovinski

Komunalac i 4.c razred OŠ Antun N. Gostovinski na Gradskoj tržnici Koprivnica obilježili su Svjetski dan hrane. Učenici i njihova učiteljica Đurđica Pošta tijekom cijelog prošlog tjedna imali su radionice na temu zdrave prehrane te kako smanjiti rasipanje hrane i time doprinijeti zaštiti okoliša.
Učenici su tijekom radionica izradili i mala umjetnička djela zdrave prehrane te istaknuli i važne poruke koje žele svima prinijeti poput ovih najbitnijih: Hrana je život, Hrana je zdravlje i Hranu ne bacamo.
Ova kreativna umjetnička djela učenika 4. c razreda krasit će zid Gradske tržnice do kraja listopada s ciljem da osvijeste građane o važnosti pravilne prehrane, a za pravilnu prehranu bitne su domaće i zdrave namirnice koje se svakodnevno mogu pronaći kod lokanih poljoprivrednih proizvođača koji prodaju svoje voće i povrće te druge domaće proizvode poput meda, čajeva, domaćeg ulja, jaja, sira i vrhnja.

Današnji susret, nastavak je zajedničke radionice Komunalca i OŠ Antun Nemčić Gostovinski održane krajem mjeseca rujna na kojoj su se učenici podsjetili da se otpad od hrane odlaže u smeđe spremnike za biorazgradivi otpad, a isto tako naučili su da se može zbrinjavati na razne druge načine – nešto su nosili bakama i djedovima koji kompostiraju u svojim vrtovima, nešto su dali domaćim životinjama, a nešto su ‘zbrinuli’ i kućni ljubimci.

Kako bi zahvalio vrijednim učenicima, Komunalac ih je na odlasku ugostio u Smuteku uz domaća zlevanku i smothie od borovnice.

Svjetski dan hrane, 16. listopad, proglašen je 1979. godine na konferenciji Svjetske organizacije za hranu i poljoprivredu (FAO) kako bi se obilježio dan osnivanja ove organizacije 1945. godine. Ciljevi Svjetskog dana hrane su najčešće podizanje svijesti o problemu gladi u svijetu i globalne solidarnosti koja je put do njenog rješavanja.