Započeo još jedan projekt ozelenjivanja urbanih područja

Započeo još jedan projekt ozelenjivanja urbanih područja

Putem Javnog poziva Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Grad Koprivnica ostvario je sufinanciranje uzgoja sadnica u rasadničarskoj proizvodnji namijenjene za ozelenjivanje urbanih područja. Ovaj projekt predstavlja još jedan korak k povećanju zelenila na područja grada Koprivnice, smanjenju negativnih utjecaja klimatskih promjena te doprinosu izgradnje zelenog i klimatski neutralnog grada.

Grad Koprivnica će kroz projekt sufinancirati uzgoj sadnica u rasadničarskoj proizvodnji za vrste namijenjene ozelenjivanju grada, nabavu reprodukcijskog materijala za sadnju, opremu, uređaje i strojeve potrebnih za obradu tla u proizvodnji te usluge analize tla i potrebnih troškova za redovan rad rasadnika.

Planirana je nabava 389 komada sadnica drveća (Fastigiata aurea, Prunus serrulata “Kanzan”, Acer platanoides „Globosum“, Acer capestre „Elsrijk“, Prunus avium „Plena“, Tilia cordata „Greenspire“, Sophora japonica „Fleright“, Gleditsia triacant „Street Keeper“, Gleditsia triacant „Skyline“, Aaesculus  carnea „Briotii“, Zelkova serrata „Green Vase“ i Carpinus betulus  „Fastigiata“) te 2.500 komada sadnica Thuja occidentalis „Brabant“. Također će se nabaviti oprema, uređaji i strojevi neophodnih za uzgoj sadnica kao što su traktor za obradu tla, traktorska bušilica rupa s kardanom i svrdlo za iskop rupa promjera 300 mm, rezačica tla te motokultivator s priključcima.

Ukupna vrijednost projekta je 104.956,12 eura s PDV-om od čega je sufinanciranje Fonda 40% ili 41.982,45 eura s PDV-om, a trajat će do 1 kolovoza 2025. odnosno 18 mjeseci. Projekte aktivnosti povjerene su Gradskom komunalnom poduzeću Komunalac Koprivnica d.o.o. koji će prve sadnice iz rasadnika u Herešinu zasaditi već ove godine.

Tekst: Grad Koprivnica