Predstavljen Play attention – novi sustav učenja u Domu mladih Koprivnica

U utorak 19. travnja, u dvorani Doma mladih Koprivnica, održano je predstavljanje Play Attention sustava učenja koji pomaže povećanju koncentracije kod djece i odraslih, posebno osoba s poremećajem ADHD.

Picture 132Picture 160Picture 136Picture 148Picture 150Picture 162

O ovom sustavu  govorili su zamjenik gradonačelnice Mišel Jakšić, predsjednica Uprave GKP Komunalac Maja Hleb i predstavnik udruge „Buđenje“, Udruga za razumijevanje ADHD-a Marko Ferek.

-Sustav se sastoji se od BodyWave narukvice koja se postavlja na ruku te od programa koji sadrži video igrice. Narukvica šalje podatke o moždanoj aktivnosti u igricu i na taj način vi, svojom pažnjom i koncentracijom na zadatak, u potpunosti kontrolirate tijek igrice. Sustav učenja Play Attention može znatno pomoći u koncentraciji, u smanjenju impulzivnosti kod djece, u ignoriraju ometajućih sadržaja koji se događaju oko njih, što  na kraju utječe na njihovu produktivnost, na samopouzdanje, a može čak pojačati i socijalne vještine te skratiti vrijeme pisanja domaćih zadaća. pojasnio je Marko Ferak iz Udruge „Buđenje“ te dodao kako oni u udruzi rade na tome već tri godine te da su imali dosta dobrih rezultata.

ADHD je deficit pažnje, hiperaktivni poremećaj koji karakteriziraju tri glavna simptoma hiperaktivnost, nepažnja i impulzivnost. To su sve zapravo normalne ljudske osobine, a ono što karakterizira ADHD je da su svi ti simptomi ekstremno izraženi  do te razine da osoba ne može normalno funkcionirati u dvije ili više sredina. To su vrlo često djeca koja su vrlo dekoncentrirana, ne mogu usredotočiti svoju pažnju, hiperaktivna su. Zato je jako bitno na vrijeme educirati učitelje i roditelje kako bi mogli prepoznati te osobine i simptome i pravovremeno dati pravu podršku takvoj djeci.

-Izuzetno nam je drago da najmodernija tehnologija za pomoć djeci koja imaju problem sa poremećajem zvanim ADHD, ali i za djecu i odrasle koji žele razvijati svoju pažnju i koncentraciju, da mogu na jednom mjestu u našoj Koprivnici steći određeno znanje i vještine koje možda mogu koristiti u nekim željenim zanimanjima. Jedini smo grad u Hrvatskoj koji će dati na raspolaganje svojoj djeci taj uređaj i to besplatno. ­ – rekao je zamjenik gradonačelnice Mišel Jakšić.

Predsjednica Uprave Komunalca Maja Hleb istaknula je da će tretmani biti besplatni za djecu predškolske dobi i osnovnoškolce s područja grada Koprivnice, dok bi svi  ostali plaćali 50 kuna što je, puno manje nego u drugim gradovima, a razliku do punog iznosa plaćati će Grad Koprivnica.

– Za sada imamo već nekoliko desetina upita, dakle interesa ima i nadamo se da će taj uređaj biti korišten obzirom da je to nešto što je u svijetu priznato, a u Koprivnici je prvi puta. Biti će postavljen u Domu mladih Koprivnica. Zaposlenici Komunalca koji će na tome raditi prošli su edukacije i raditi će u određeno vrijeme u prijepodnevnom i poslijepodnevnom terminu ovisno o interesu i posjećenosti koju će iskazati roditelji i djeca – dodala je Maja Hleb.

Nakon uvodnog dijela, Gospodin Ferek i gospođa Snježana Novosel detaljno su objasnili Play attention sustav, a zainteresirani građani isprobali su sam sustav i način na koji on funkcionira.

Picture 250Picture 230Picture 255

Vrijednost uređaja Play attention je 22 tisuće kuna, a financiran je od strane Grada Koprivnice, dok ga je GKP Komunalac d.o.o. dobio na upravljanje i održavanje.

Tretmani su dostupni u Domu Mladih i besplatni su za djecu predškolskog i osnovnoškolskog uzrasta s područja grada Koprivnice.

Više informacija:

Dom mladih Koprivnica

Hrvatske državnosti 10

48 000 Koprivnica

048/221 – 477

zeljka.vulic@komunalac-kc.hr