GKP Komunalac obilježit će Svjetski dan zaštite okoliša interaktivnom edukacijom građana

Svjetski dan zaštite okoliša obilježava se svake godine 5. lipnja na godišnjicu održavanja Konferencije Ujedinjenih naroda u Stockholmu posvećene okolišu, na kojoj je usvojen Program zaštite okoliša Ujedinjenih naroda. U proteklih četrdesetak godina ova manifestacija je izrasla u jedan od najjačih mehanizama kojima Ujedinjeni narodi podižu svijest ljudi širom našeg planeta o nužnosti uvrštavanja pitanja zaštite okoliša među goruće probleme današnjice i potiču ih da postanu aktivni dionici održivog i ravnomjernog razvitka te preuzmu odgovornost za očuvanje planeta poimajući da je uloga lokalnih zajednica ključna za razumijevanje važnosti pitanja zaštite okoliša i ostvarenja sigurnije budućnosti za sve.

15-00128_UNSDG_Logo_2015_EN SDGs_poster_new1

Ovogodišnje obilježavanje Svjetskog dana zaštite okoliša, Komunalac će usmjeriti na interaktivnu edukaciju građana te podizanje ekološke svijesti i učenje odgovornom ponašanju prema okolišu. Sve u skladu s motom pod kojim se obilježava Svjetski dan zaštite okoliša – 17 ciljeva održivog razvoja koji uključuju zaštitu okoliša, očuvanje zdravlja, pravo na obrazovanje, pristup čistim izvorima energije, borbu protiv nejednakosti i izgradnju jakih partnerstva.

Komunalac u suradnji s Ludens teatrom u sklopu Amaterskog kazališta, 05.06. u 20:00 sati u dvorani Doma mladih organizira predstavu “Zelena ptica”.

Picture 043Zelena pticaPicture 074

„ Zelena ptica“ je svojevrsna moderna bajka koja uz elemente komike progovara o vrlo važnoj temi osvješćivanja ekološke svijesti. Izvrstan i zabavan dramski tekst napisala je Marijana Nola. Kao najvažnija tema spominje se razvrstavanje otpada kojoj je cilj potaknuti građane Koprivnice da iskoriste mogućnosti koje imaju i brinu se za ljepši i zeleni grad.

Kao uvod u predstavu u 19.15 sati u predvorju i atriju Doma mladih biti će postavljena izložba „„Umjetnost od otpada – Otpad nije smeće“ u suradnji s umjetnikom Nenadom Marincem.

Izložba se bazira na reciklaži raznih prirodnih, industrijskih, kućnih i ostalih vrsta otpada. Suština izložbe je buđenje svijesti o potrebi ekološkog razmišljanja, odnosno odnosa prema sredini u kojoj živimo te vraćanje funkcionalnog i estetskog značenja nekim odbačenim predmetima poput ambalaže, staklenka, igračaka, industrijskog otpada.