Postavljeni dekorativni eksponati u obliku leptira na Zrinskom trgu

Obzirom da su ove godine cvjetne gredice na Zrinskom trgu oblikovane u obliku cvjetova, GKP Komunalac d.o.o. je u sklopu manifestacije “Ljeto na Zrinskom“ osmislio dekorativne eksponate u obliku leptira.

IMG_8503 IMG_8507 IMG_8508

Odabir vrsta leptira nije slučajan, već se radi o zaštićenim vrstama čije je stanište u Podravini i lete upravo u ovo doba godine. Radi se o velikom livadnom plavcu i zagasitom livadnom plavcu  koje su kritično ugrožene vrste leptira u cijeloj Europi te su i u Hrvatskoj strogo zaštićene  Zakonom o zaštiti prirode. Vlažna livada u Zovju kod Đelekovca  jedna je od rijetkih staništa ovih dviju vrsta leptira, te je 15. rujna 2000. godine ovaj mali zoološki lokalitet zaštićen kao  Spomenik prirode “Mali zoološki lokalitet livade u Zovju kod Đelekovca“ i bio je prvi lokalitet u Hrvatskoj zaštićen zbog te dvije vrste leptira.

Mala svibanjska riđa i močvarna riđa također su u Hrvatskoj strogo zaštićene vrste čija su provjerena nalazišta livada Zovje kod Đelekovca, šuma Repaš, Domaji te Čepelovec kod Đurđevca. Zbog stalne degradacije vlažnih travnjaka populacije ovih leptira su ugrožene te se nalaze na popisu strogo zaštićenih vrsta. Očuvanje i pravilno održavanje vlažnog livadnog biotopa i sprječavanje nepoželjnih ljudskih zahvata u prirodi glavni su preduvjeti za očuvanje ovih rijetkih i kritično ugroženih vrsta. Pomoć u odabiru i informacijama o tim vrsta zatražili smo u Javnoj ustanovi za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode na području Koprivničko-križevačke županije i literaturi dr. sc. R. Kranjčeva.

image-0-02-05-852260f29f6e90f7584dfc68868682303d7dd5322bac97708b8e9972dcc9cfcf-V