Crvenolisna bukva na ‘liječničkom pregledu’

Crvenolisna bukva na ‘liječničkom pregledu’

Crvenolisna bukva na Trgu Tomislava Bardeka (kod zgrade Doma Zdravlja Koprivničko-križevačke županije) prošlog je tjedna bila na zdravstvenom pregledu. Naime, stablo je u zadnjih nekoliko bolesno, a Nataša Njegovec, inženjerka hortikulture u Komunalcu koji, između ostalog, brine i o zdravlju stabala na javnim površinama, kaže kako pregled obavlja tvrtka Arbofield iz Jastrebarskog.

– Na pregled crvenolisne bukve nagnalo nas je odbacivanje grana u posljednjih nekoliko godina, a primijetili smo i da su se pojavila plodna tijela gljiva truležnica. Stručnjaci iz tvrtke Arbofield obavili su rezistografiranje u podnožju stabla kako bi se ispitalo zdravstveno stanje, a nakon toga vidjet ćemo koje korake moramo poduzeti kako bi izliječili ovo vrijedno stablo koje krasi park ispred Doma zdravlja već desetljećima – kazala je Nataša Njegovec iz Komunalca.

Podsjetimo, radnici Komunalca na javnim zelenim površinama i ove su godine nastavili sa sadnjom stabala na mjestima gdje su lani uklonjena, zbog toga što su se posušila ili zbog bolesti. Kod odabira stabala vodilo se računa da se posade vrste koje su tu bile i prije, osim na mjestima gdje su se ta stabla pokazala neotporna ili neadekvatna za svoju poziciju. Ukupno je na području cijelog grada posađeno 93 stabla i 30 sadnica ukrasnog grmlja.