Svjetski dan recikliranja – vrijeme je da na prvo mjesto stavimo naš planet

Svjetski dan recikliranja – vrijeme je da na prvo mjesto stavimo naš planet

Dana 18. ožujka  obilježava se Svjetski dan recikliranja koji ima za cilj osigurati budućnost planeta očuvanjem njegovih šest primarnih prirodnih resursa i promicanjem snage novog „sedmog resursa“ robe koju smo proizveli, koja se nalazi svugdje oko nas, koju svakodnevno koristimo i recikliramo.

U vrijeme kada je okoliš sve više ugrožen neodgovornim ponašanjem barem svakog drugog čovjeka te velikog dijela vodećih kompanija u svijetu, posebno je važno razmišljati o načinima kako ublažiti sve veću štetu koju nanosimo prirodi oko sebe te na taj način indirektno ugrožavamo i sebe. Recikliranje je jedan od načina i od velike je važnosti za očuvanje planeta.

Recikliranjem se osigurava smanjenje deponijskog prostora, štednja skupe energije, smanjenje onečišćenosti energije, vode i tla te očuvanje prirode.

Recikliranje je poznato kao odvajanje materijala iz otpada nakon čega se ponovno koristi. Podrazumijeva sakupljanje, izdvajanje, preradu i izradu novih proizvoda.

Vrijeme je da na prvo mjesto stavimo naš planet i obavežemo se svakog dana potrošiti dodatnih deset minuta kako bismo pravilno zbrinuli otpad. To je naša zajednička odgovornost.

Zahvaljujemo se svim građanima grada Koprivnice koji savjesno odvajaju otpad i time svrstavaju grad Koprivnicu na treće mjesto u RH kada je riječ o odvojenom prikupljanju otpada s brojkom od 56,7 posto te općinama u kojima je Komunalac koncesionar te koje bilježe sve veći postotak odvojeno prikupljenog otpada.

 

ZAŠTO TREBAMO RECIKLIRATI?

 1. Recikliranje pridonosi očuvanju vrijednih prirodnih resursa

Prilikom postupka recikliranja koriste se već iskorištene sirovine i proizvodi (otpad) te se time smanjuje potreba korištenja i eksploatacije novih prirodnih resursa. Također, treba imati na umu da recikliranjem sporije trošimo prirodne resurse koji će trebati i budućim generacijama.

 1. Recikliranje štedi energiju

Upotrebom recikliranih umjesto prirodnih sirovina, u procesu proizvodnje troši se neusporedivo manja količina energije nego u proizvodnji novih proizvoda proizvedenih upotrebom novih sirovina, uključujući pritom troškove izdvajanja, prerade i transporta. Također, recikliranje smanjuje korištenje vode u proizvodnji.

 

 1. Recikliranje štiti okoliš

Recikliranje smanjuje potrebu korištenja novih sirovina i materijala te svih proizvodnih procesa koji uvelike uzrokuju značajno zagađenje prirode i okoliša. Kada industrije upotrebljavaju reciklirane sirovine, ispuštaju manje količine stakleničkih plinova i otpadne vode.

 

 1. Recikliranje smanjuje gomilanje otpada na odlagalištima

Sirovine i proizvodi pogodni za recikliranje iskorištavaju se za proizvodnju novih proizvoda što u konačnici uzrokuje smanjenje količine smeća na odlagalištima otpada.

Odvojeno sakupljanje otpada i recikliranje osnove su modernog upravljanja otpadom jer na taj način štedimo prirodne resurse, smanjujemo gomilanje otpada na odlagalištima i štitimo okoliš.

ŠTO MOŽEMO UČINITI ?

 • Izbjegavajmo stvaranje otpada
 • Odvojeno sakupljajmo otpad i odlažimo ga na prikladna mjesta za recikliranje (zeleni otoci)
 • Upotrebljavajmo biorazgradive materijale i proizvode te podržimo ekološki svjesne proizvođače
 • Upotrebljavajmo proizvode s visokim postotkom recikliranog sadržaja i s pakiranjem kojeg je moguće reciklirati
 • Upotrebljavajmo proizvode s minimalnim pakiranjem
 • Upotrebljavajmo namirnice koje su pakirane u povratno pakiranje
 • Upotrebljavajmo proizvode u velikim pakiranjima (npr. 5 litara umjesto 1 litre)
 • Upotrebljavajmo proizvode koje je moguće nadograđivati i nadopunjavati
 • Upotrebljavajmo proizvode koji ne sadrže umjetne boje
 • Hranu i piće možemo pakirati u osobne posude i donijeti je od kuće
 • Kod odlazaka u trgovine možemo upotrebljavati platnene vrećice koje su dugotrajnije i ekološki prihvatljivije nego plastične vrećice
 • Upotrebljavajmo posude od stakla koje je moguće oprati, a ne plastične posude koje se bacaju
 • Prilikom kvara nekog uređaja, možemo ga pokušati popraviti prije nego ga bacimo
 • Ukoliko nam određeni uređaj više nije potreban, umjesto da ga bacimo, možemo ga pokloniti
 • Izbjegavajmo proizvode s kratkim životnim ciklusom
 • Prilikom kupnje možemo kupovati lokalne proizvode koji ne zahtijevaju dugotrajan prijevoz
 • Prilikom kupnje određenih proizvoda poželjno je da iste kupujemo kod dobavljača koji adekvatno zbrinjava otpad
 • Reciklirajmo i kompostirajmo biootpad

RECIKLIRANJE OD A DO Ž

Skip to content