Komunalac u suradnji s Podravkom i Gradom Koprivnica posadio novu Šumu hrane kod Cerina

Komunalac u suradnji s Podravkom i Gradom Koprivnica posadio novu Šumu hrane kod Cerina

Na 65. rođendan Komunalca, u suradnji s Podravkom i Gradom Koprivnica posađena je nova Šuma hrane kod Gradskih bazena Cerine.

Prva šuma hrane nastala je u suradnji sa svjetskom organizacijom za zaštitu prirode WWF Adria u akciji „sat za planet Zemlju“ prilikom koje su se sadile voćke u voćnjaku kod Cerina po principu permakulture što znači samoodrživost, te rast i razvoj voćaka i ostalog jestivog bilja u skladu s prirodnim okolišem.

Podravka je za svoj voćnjak odabrala šljive, jabuke, breskve, višnje i kruške, a zahvaljujući sadnji po principu permakulture, nisu korištene nikakve kemikalije. Uz navedene voćke, zasađeno je i mnoštvo bobičastog voća, aromatičnog bilja, povrća i cvijeća, a sve kako bi se omogućilo održavanje produktivnih ekosustava koje odlikuju bioraznolikost i stabilnost, a samim time i samoodrživost. Prilikom sadnje korišten je kompost prve klase DomKo koji se proizvodi u Kompostani Herešin, u koju se odvozi i biootpad iz Podravke. Kompostiranjem na ovaj način zatvara se prirodni ciklus kruženja tvari u prirodi. Od biorazgradivih otpadaka nastaju vrijedne organske tvari kojima se prihranjuju biljke tijekom sadnje.

U sadnji Podravkina voćnjaka sudjelovale su Martina Dalić, predsjednica Uprave Podravke, Nataša Mikuš Žigman, direktorica Poslovne održivosti i zelene transformacije, Nataša Tetec, predsjednica Uprave Komunalca zajedno sa svojim članovima Uprave, Dubravkom Horvat i Goranom Međurečanom te Nataša Njegovec, inženjerka hortikulture Komunalca.

Inicijativu ispred Grada Koprivnice podržala je i zamjenica gradonačelnika grada Koprivnice, Ksenija Ostriž.

Vjerujemo da je ovo tek početak dobre suradnje kojom ćemo zajedno djelovati na održivost i zaštitu okoliša te našim današnjim mladim generacijama biti primjer i nit vodilja za buduće aktivnosti.